Amazon a Barnes & Noble sa dohodli s J. K. Rowlingovou na predaji e-kníh

01.04.2012 Celý región

New York 1. apríla (TASR) - Amazon.com Inc and Barnes & Noble Inc budú ponúkať Harryho Pottera ako elektronické knihy, informovali spoločnosti v utorok (27. 3.). Obe internetové kníhkupectvá kvôli tomu urobili veľký ústupok J. K. Rowlingovej, autorke úspešnej série kníh.

Amazon uviedol, že uzavrel distribučnú dohodu s novou Rowlingovej webovou stránkou pottermore.com. Zákazníci Amazonu budú môcť vyhľadať e-knihy o Harrym Potterovi v jeho internetovom obchode Kindle Store, ale budú presmerovaní do Pottermore Shopu, kde si ich budú môcť po registrácii kúpiť, a potom pridať do svojej Kindle knižnice. Používatelia čítačiek elektronických kníh Kindle alebo tabletu Kindle Fire budú môcť tieto elektronické knihy čítať na týchto prístrojoch a pomocou aplikácie Kindle na iných prístrojoch, napríklad na počítači alebo aj na mobilnom telefóne.

Podobnú dohodu uzavrel aj Barnes & Noble. Používatelia čítačiek tabletov Nook si tiež budú môcť kúpiť e-knihy o Harrym Potterovi cez Pottermore Shop.

To, že Amazon.com a Barnes & Noble presmerujú zákazníkov zo svojich stránok, je veľkým ústupkom zo strany oboch firiem, keďže Rowlingovej stránka Pottermore bude môcť zbierať informácie o zákazníkoch a ich kreditných kartách, čo sú cenné údaje, ktoré si spoločnosti pôsobiace v oblasti internetového obchodu tradične pozorne strážia.

"Už sú to jej zákazníci. Vie o nich, pretože sa zaregistrovali na jej stránke," komentoval dohody šéf konzultačnej firmy The Idea Logical Company Mike Shatzkin. "Je to obrovský ústupok. Neuveriteľné." Obrovská popularita Harryho Pottera dáva J. K. Rowlingovej do rúk zbrane, ktoré nemajú k dispozícii ostatní autori pri rokovaní so spoločnosťami, ako je Amazon, dodal Shatzkin. "J. K. Rowlingová je Beatles."

Podľa analytika Cowen & Company Jima Friedlanda Amazon zrejme akceptoval aj menší podiel z predajnej ceny e-kníh o Harrym Potterovi. Bežný podiel je 30 %, pričom Amazon v tomto prípade asi akceptoval len 20 % alebo 10 %, myslí si Friedland. Amazon však nemá pri predaji touto cestou žiadne dodatočné výdavky a navyše dohoda s J. K. Rowlingovou môže podporiť predaj čítačiek Kindle.

Amazon dodal, že preklady Harryho Pottera budú ako e-knihy prístupné v priebehu niekoľkých týždňov prostredníctvom Kindle Store po celom svete.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región